lauantai 12. lokakuuta 2019

Mitä energia on - Miten energiaa tuotetaan

Fysiikan tunneilla koulussa opetettiin energian eri muotoja - potentiaalienergia, liike-energia, lämpöenergia, sähkömagneettinen energia. Opit eivät ilmeisesti mennyt tarpeeksi hyvin perille, koska nyt energiasta puhuttaessa kerron sähköstä, lämmöstä ja jäähdytyksestä. Koulussa opetettiin energian muuttavan muotoansa ja se saattoi mennä hiukan paremmin perille. Kerron hiukan energian tuottamisesta sekä muuttamisesta toiseen muotoonsa, kiertotaloudesta, X-taloudesta.

Sähkö

Suomen sähkömarkkinoiden tila, reaaliaikainen tuotantotilanne, tuonti/viesti, taajuus ja SPOT-markkinoiden hinta näkyy kantaverkkoyhtiö Fingridin sivuilla.

https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/

Sivulta näkyy tämänhetkinen tuotanto, joka voi koostua ydinvoimasta, yhteistuotannosta, lauhdetuotannosta, tuulivoimasta tai aurinkosähköstä. Lisäksi sivuilla näkyy tehoreservi kapasiteetti, jota käytetään, kun sähköstä on pulaa ja kulutusta tuotantoa enemmän. Se voi olla tuotantoa, sellaisia tuotantolaitoksia, jotka muuten eivät olisi tuotannossa tai kulutusta, jota pienennetään tehoreservikorvausta vastaan. Viimeisenä vaihtoehtona on sähkönkulutuskohteiden kytkeminen irti verkosta eli kansankielellä sähköjen katkaiseminen taloista.

Lämpö

Lämpöä voidaan tuottaa sähköllä (suoralla sähkölämmityksellä tai lämpöpumpuilla), auringolla, takalla tai kaukolämmöllä. Lämpöpumppuja voi käyttää monessa sovelluksessa, maalämpöpumpumput, ilmälämpöpumput, ilmavesilämpöpumput, poistoilmalämpöpumput tai kaukolämmöntuotannossa käytetyt lämpöpumput. Lämmöntuotannon lähteinä voi olla maan tai ilman sisältämä lämpö, puu, turve, hiili, sähkö, kaasu, öljy tai jätteet.

Jäähdytys

Joku voi ihmetellä, tarvitaanko Suomessa jäähdytystä. No kyllä sitä vähän tarvitaan, teollisuudessa tai kaupan alalla enemmän ja kotitalouksissakin enenevissä määrin. Yleisin jäähdytyksen muoto on vapaajäähdytys eli yksinkertaisimmillaan tuuletus. Kotikäytössä jäähdytystä tehdään myös erilaisilla lämpöpumpuilla, jäähdytystä voi tehdä kompressoreilla (mm. jääkaapit) tai enimmäkseen teollisuudessa käytetyllä absorptiolla, joka tarvitsee oman lämmönlähteen jäähdytyksen tekemiseen.

Tarkoituksenani on kertoa erilaisista energiantuotantotavoista tarkemmin ja pyrin laittamaan Wikipedian tyylisesti linkit uusiin postauksiin. Voit kommenteissa tai sähköpostilla laittaa aiheita, mistä haluat tarkentavaa tarinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti